Zadzwoń do nas:
+ 48 41 248 00 30
luzem (wywrotki, cysterny)
w workach typu Big-Bag
w workach 30kg
Produkowane przez nas wapno rolnicze posiada następujące parametry:
Zawartość CaO ≥ 88%
Zawartość CaO + MgO ≥ 92%
Zawartość SO ≤ 0,3%
Zawartość SiO2 ≤ 0,2%
Grupy roślin uprawnych na podstawie optymalnego do nich odczynu pH:
pH 5,1-5,5 – len, łubin, seradela, żyto
pH 5,6-6,0 – mieszanki zbożowe i pastewne, owies, ziemniaki
pH 6,1-6,5 – bobik, łubin biały, pszenica, rzepak, pszenżyto
pH 6,6- 7,0 – buraki, jęczmień, koniczyna, kukurydza, lucerna
Optymalny termin wysiewu wapna to okres od zbioru roślin do wykonywania orki zimowej w suchą bezwietrzną pogodę.
Wapno można mieszać w małych dawkach z mocznikiem, saletrą sodową i saletrą wapniową oraz solami potasowymi.
Unikać wspólnego wysiewu z nawozami fosforowymi i obornikiem.
Zabieg wapnowania daje największe efekty w drugim roku po jego zastosowaniu, a efekt jego działania utrzymuje się przez okres 4 lat.